Blogi i portale

Domowe masło orzechowe

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od tego momentu wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i szalenie potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają całe mnóstwo witamin, między innymi witaminę E, oraz miedź, błonnik, magnez.

Działają też na cholesterol z dobrym skutkiem go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Bardzo ważne są w diecie zwłaszcza dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, oraz u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.

Ostatnio bardzo popularne stało się masło orzechowe. Zwłaszcza pośród dietetyków oraz na fit blogach. Nie jest to natomiast nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Natomiast na prawdę bardzo często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, przykładowo z ogromną ilością soli, co sprawia że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Trzeba pamiętać ażeby w każdej chwili sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest głównie bardzo smaczne i bez wątpienia bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a nawet kanapek zdobyło serce wielu osób, a szczególnie ich podniebień. Co jeśli nie można odnaleźć go na półce w sklepie albo jeżeli są tam jedynie te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z tych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy ażeby się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka albo o ile ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym a także wyśmienitym zdrowiem.
Warto sprawdzić: masło orzechowe przepis – https://newsource.pl/kulinaria/dlaczego-warto-przygotowac-domowe-maslo-orzechowe/.