Inne

Żywność chłodzona

Mrożenie jest od lat bezwzględnie właściwym sposobem na utrwalenie żywności. Oczywiście funkcjonuje wiele metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, niemniej jednak żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność głównie suszono.

Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych produktów spożywczych. Później stosowano solenie a także naturalne zamrażanie w takich ustaleniach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się natomiast o wiele bardziej intuicyjne. W tym momencie możemy przechowywać produkty spożywcze wręcz przez czas kilku miesięcy lub dosłownie rok bez obawy o to, że się zepsują lub ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i wykorzystuje się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Forma ta pozwala bardzo szybkie zamrożenie towarów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co powoduje, że czas niezbędny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co dodatkowo ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi bardzo szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Aktualnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie używa się także szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niewyobrażalnie ważną funkcję i w tym momencie wręcz nie wyobrażamy sobie życia bez tych urządzeń.

Zobacz także: komory chłodnicze.