Pączki nie są wypiekiem, który właściwie każdy potrafi zrobić. W tym przypadku należy nie jedynie dysponować dobrym przepisem, niemniej jednak i umiejętnościami.
Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono zatem w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie za każdym razem jest banalnie zwykłe. Okazuje się ponieważ ze, by upiec pączki na tłusty czwartek, powinno się rozrobić drożdże w mleku o adekwatnej temperaturze. Ta nie ma możliwość być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie ma możliwość też być za zimne, bo przez to drożdże też nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest zwykłe i zwykle wynika ono z kwalifikacji i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie posiadają z tym najmniejszego kłopotu. One w znaczącej liczbie sytuacji także na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie ma dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo istotne jest również jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest łatwe. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je trzeba bardzo długo, zanim przybierze właściwa konsystencje. W późniejszym czasie takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to łatwe. Dlatego kilka osób, nawet te, które umieją piec, w znaczącej liczbie sytuacji kupują pączki gotowe. Gdy pączek ma własne święto i oni wolą mieć chwile dla siebie. Gdy kupią pączki w sklepie mają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Zobacz: Pączki na tłusty czwartek.