Agregat sufitowy do komory mroźniczej to urządzenie zamontowane na stałe w pomieszczeniu, w którym ma być utrzymywana ujemna temperatura. Agregat zamontowany na suficie nie zajmuje miejsca. Jeżeli zaś komora na stałe znajduje się przy kuchni albo magazynie zakładu produkującego gotową żywność, najczęściej montuje się w niej takie agregaty.
Są ciche, wydajne i energooszczędne. Wielu osób chwali też to, że rzadko odmawiają posłuszeństwa. System zabezpieczeń przed rozmrożeniem funkcjonuje bez zarzutu. W restauracji albo kawiarni takie komory mrożące żywność to rzadkość, choćby w dużych restauracjach zajmujących się także produkcją wyrafinowanych deserów lodowych pewnie takie komory się sprawdzają i są montowane. Z całą pewnością częściej jednakże można w nich spotkać inny niezbędny sprzęt elektryczny, którym są witryny chłodnicze restoquality. Takie witryny są przeszklone i mają półki o regulowanej wysokości. W praktyce znaczy to, że w takiej witrynie można trzymać trzypiętrowy tort – wystarczy wyjąć poziome półki, ażeby zrobiło się więcej przestrzeni. Podobną funkcję pełnią także szafy chłodnicze rm gastro, choćby te niekoniecznie muszą być przeszklone. Mogą mieć metalowe drzwi albo przeszklenie. W takich szafach trzyma się w restauracjach gotowe dania, które potem trzeba odgrzać. Na prawdę bardzo często są to zupy albo sosy przygotowywane dzień przedtem. Oprócz tego w szafach chłodniczych przechowuje się warzywa, ażeby dłużej zachowały świeżość. A także gotowe desery, które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze zanim poda się je gościom.
Więcej informacji: podgrzewacz do potraw elektryczny.